2011-04-04

Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΦΡΙΚΗ – 19ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ





".....Οι γυναίκες και τα κορίτσια που είναι μορφωμένα θα έχουν λιγότερα παιδιά και αυτά θα έχουν με τη σειρά τους περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν και να ευημερήσουν....."


".....Να εξασφαλίσουν ότι κανένα ανθρώπινο δικαίωμα δεν χρησιμοποιείται για να περιορίσει ή να αρνηθεί στη γυναίκα τα δικαιώματά της....."


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


19o Παγκόσμιο Συνέδριο Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών


«ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ»
 

Το Σάββατο, 28 Ιουνίου 2008, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 19ου Παγκόσμιου Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών, με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 120 γυναικών από 40 χώρες του κόσμου. Την έναρξη του Συνεδρίου χαιρέτησε η Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών, Pia Locatelli,  το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, καθώς και η Γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών, Marlene Haas.
 

Η Σοσιαλιστική Διεθνής Γυναικών, διεθνής μη κυβερνητικός οργανισμός (ΜΚΟ), ιδρύθηκε το 1907 από την ανάγκη κινητοποίησης των γυναικών για την πολιτική συμμετοχή, και πιο συγκεκριμένα για το δικαίωμα ψήφου που τότε δεν είχε καμία γυναίκα. Ασχολείται ενεργά με την προώθηση πολιτικών για την ισότητα των φύλων, την εξάλειψη κάθε μορφής διακρίσεων, καθώς και την οικοδόμηση και εφαρμογή πολιτικών, που αφορούν στην προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, στην επίλυση συγκρούσεων και στην ειρήνη, στην ανάπτυξη και στην προστασία του περιβάλλοντος.
 

Η Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών, Pia Locatelli, τόνισε ότι τα δικαιώματα των γυναικών είναι ανθρώπινα δικαιώματα και είναι αυτή ακριβώς η σχέση που επαναπροσδιορίζει την ίδια την έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αναφέρθηκε στη Συνθήκη του ΟΗΕ, του 1979,  για την εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων κατά των γυναικών, που έχει υπογραφεί από όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ. Αναφέρθηκε στις επιτυχημένες δραστηριότητες που η Σοσιαλιστική Διεθνής Γυναικών έχει ξεκινήσει σε χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, περιοχές όπου οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα. Υπογράμμισε τη γόνιμη και ουσιαστική συνεργασία μεταξύ της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών και αναφέρθηκε στην προσωπική στήριξη που έχει από τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργο Α. Παπανδρέου, ο οποίος υιοθέτησε τις προτάσεις τους για την ουσιαστική και ισότιμη συμμετοχή των γυναικών σε όλες τις επιτροπές και σε όλα τα όργανα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
 

To μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, είπε χαρακτηριστικά ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια και στις πολιτικές που αφορούν στις γυναίκες. Στο πρόσφατο Συνέδριο, στο Καταστατικό μας ψηφίσαμε την ποσόστωση σε όλα τα όργανα του Κινήματός μας, στα ψηφοδέλτιά μας και θα συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα. Είμαστε, όμως, σε καλό δρόμο και ο δρόμος αυτός αφορά και τις γυναίκες». Υπογράμμισε, ότι «η διαφορά μας από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές είναι ότι εμείς αγωνιζόμαστε να οικοδομήσουμε έναν κόσμο, με ίσα δικαιώματα, έναν κόσμο με ενεργή τη συμμετοχή των γυναικών σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής, σε όλες τις χώρες του κόσμου και είναι πάντα πρώτη προτεραιότητα στην ημερήσια διάταξη, στον κοινό μας αγώνα».
 

Η πρώτη ημέρα του Συμβουλίου τελείωσε με τις κεντρικές ομιλήτριες την  Άννυ Ποδηματά, Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μόνιμο Μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων στο Ευρωκοινοβούλιο,  την Epifania  Avomo Biko, Γενική Γραμματέα του Οργανισμού Γυναικών από την Ισημερινή Γουινέα, την Dawn  Black, Aντιπρόεδρο  Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών, του Νέου Δημοκρατικού Κόμματος του Καναδά και την Lourdes Quinones, Πρόεδρο ONMPRI, του Επανασταστικού Κόμματος από το Μεξικό. Οι ομιλίες τους, μεταξύ άλλων, επικεντρώθηκαν στο ρόλο και τη συμβολή των σοσιαλιστριών γυναικών στα ανθρώπινα δικαιώματα, το  βιώσιμο περιβάλλον,  το δικαίωμα  στην ισότητα για όλους, το δικαίωμα στην ελεύθερη διακίνηση.
 

Στο πρώτο συνέδριο, οι ιδρύτριες της Διεθνούς Σοσιαλιστικής Γυναικών υιοθέτησαν ένα ψήφισμα που απαιτούσε το δικαίωμα της γυναικείας ψήφου. Στις μέρες μας, στις περισσότερες χώρες, οι γυναίκες έχουν κερδίσει το δικαίωμα της ψήφου, αλλά τότε, όσο μεγάλωνε η Διεθνής Σοσιαλιστική Γυναικών από μία Ευρωπαϊκή Οργάνωση σε παγκόσμια, έγινε ξεκάθαρο ότι η συμμετοχή σε πολιτικό επίπεδο ήταν μόνο ένας από τους τομείς για την επίτευξη της ισότητας και ότι χρειαζόταν πολύ περισσότερη δουλειά αν οι γυναίκες ήθελαν να έχουν ίσα δικαιώματα με τους άνδρες.

Η Διεθνής Σοσιαλιστική Γυναικών σταδιακά επέκτεινε τις δραστηριότητές της, έτσι ώστε να ενσωματώσει περισσότερους τομείς που επηρεάζουν τις γυναίκες παγκοσμίως, από την εξάλειψη της φτώχιας έως την επαρκή περίθαλψη και μόρφωση για όλους σε ένα βιώσιμο περιβάλλον. Επίσης, ένωσε τις δυνάμεις της με άλλες γυναικείες Οργανώσεις και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ώστε να έχει μεγαλύτερη επιρροή στην προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών.

Το 1993 τα Ηνωμένα Έθνη είχαν το Παγκόσμιο Συνέδριό τους για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Βιέννη και ανακοίνωσαν στο Πρόγραμμα Δράσης τους, ότι τα δικαιώματα των γυναικών είναι ανθρώπινα δικαιώματα. Το 1995, το 4ο Παγκόσμιο Συμβούλιο Γυναικών στο Πεκίνο υιοθέτησε Πλατφόρμα Δράσης που σχετιζόταν με όλους τους τομείς των γυναικείων δικαιωμάτων.

Η συνέχιση των εργασιών και των δύο Συμβουλίων όπως και η ιδιαίτερη μνεία στον εορτασμό της επετείου των 60 χρόνων από την υιοθέτηση της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ήταν το κεντρικό θέμα του 19ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Διεθνούς Σοσιαλιστικής Γυναικών, με τίτλο «Τα Δικαιώματα των Γυναικών είναι Ανθρώπινα Δικαιώματα».
    
Το Σάββατο 28 Ιουνίου ολοκληρώθηκαν στην Αθήνα οι εργασίες του 19ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών, με τη συμμετοχή περισσοτέρων των  120  γυναικών από 40 χώρες του κόσμου. Τις εργασίες  της δεύτερης μέρας του  Συνεδρίου άνοιξε με ομιλία του ο  Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν η διακυβέρνηση του κόσμου βρισκόταν στα χέρια των γυναικών θα είχαμε ειρήνη στη Μέση Ανατολή» και συνέχισε, «Σας χρειαζόμαστε να δημιουργήσουμε μαζί ένα παγκόσμιο πολιτισμό ειρήνης. Έχετε την αμέριστη υποστήριξη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, για να μετατρέψουμε τον κόσμο σ' έναν κόσμο ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης». Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, τόνισε ότι «οι σοσιαλιστές έχουν την εναλλακτική λύση στα κρίσιμα προβλήματα του πλανήτη. Μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να φτάσουν σε μία δίκαιη κοινωνία, χωρίς φτώχεια, βία και ανισότητες στο πολιτιστικό, εκπαιδευτικό, τεχνολογικό και οικονομικό τομέα, σε μία κοινωνία όπου όλοι σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον, μία κοινωνία συνοχής, με βιώσιμο και αειφόρο μέλλον, στην οποία οι γυναίκες έχουν πολλά να προσφέρουν».   
 

Στο Συνέδριο παρευρέθηκε και η επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. Η Πρόεδρος της Διεθνούς Σοσιαλιστικής Γυναικών, Pia  Locatelli, εξέφρασε την αισιοδοξία της, ότι θα συνεχιστεί η στενή και γόνιμη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών και του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργου Παπανδρέου, και οι νέες ιδέες, οι νέες συνεργασίες με τις κοινωνίες των πολιτών, στη μεγαλύτερη Οργάνωση γυναικών στον κόσμο θα φέρει και νέες προοπτικές για έναν καλύτερο κόσμο.
 

Ακολούθησε Συνέντευξη Τύπου, στην οποία η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στον τομέα γυναικών του Κινήματος, τονίζοντας τα επιτεύγματα τους καθώς και τις νέες σημαντικές αλλαγές για την ίση συμμετοχή στο Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ. Η νέα Αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών, Αντιγόνη Καραλή-Δημητριάδη, συναντήθηκε με εκπροσώπους της περιοχής ευθύνης της –Ανατολική Μεσόγειος, Καύκασος και Μέση Ανατολή- για τον προγραμματισμό δράσεων του α´ εξαμήνου. Η Αντιγόνη Καραλή-Δημητριάδη υπήρξε επί οκτώ χρόνια Εθνική Εκπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, ιδρυτικό μέλος της IWC (Διεθνές Συμβούλιο Γυναικών) για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και Σύμβουλος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Α. Παπανδρέου, για αυτά τα θέματα, την τελευταία δεκαετία.
 

Το βράδυ, πραγματοποιήθηκε πολιτιστική παρέμβαση στο «Ενιαίο Λύκειο» του Λαυρίου, με τη συνεργασία και συμμετοχή του Δήμου Λαυρίου. Εκεί, η ομάδα Carpe Diem φιλοτέχνησε τοιχογραφία, εμπνευσμένη από τις εργασίες του συνεδρίου. Πάνω στον τοίχο, γυναίκες απ' όλο τον κόσμο, μαζί με τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργο Παπανδρέου, και την Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών, Pia Locatelli, έβαλαν την υπογραφή τους, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας. Πολύ σημαντική είναι η ομόφωνη απόφαση που πήραν οι γυναίκες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, μετά από πρόταση των γυναικών του ΠΑΣΟΚ, να υιοθετήσουν τέτοιου είδους παρεμβάσεις στις μελλοντικές τους συναντήσεις.
 

Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με την έγκριση Ψηφίσματος του Συμβουλίου, το οποίο κάνει ιδιαίτερη μνεία στον εορτασμό της επετείου των 60 χρόνων από την υιοθέτηση της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

ΨΗΦΙΣΜΑ
 

Ακολουθεί το κείμενο του ψηφίσματος:
 

Οι χθεσινές βασικές ομιλήτριες Ester Levanon – Mordoch (μέλος του Φόρουμ Ισότητας από το Κόμμα Meretz-Yachad του Ισραήλ), Monica Xavier (Γερουσιαστής, από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ουρουγουάης), Αdelia Pires de Carvalho (μέλος της Οργάνωσης Γυναικών της Αγκόλας και του Λαϊκού Κινήματος για την Απελευθέρωση της Αγκόλας) και  Zita Gurmai (Αντιπρόεδρος της ΣΔΓ από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ουγγαρίας), αναφέρθηκαν στην ειρήνη, την σεξουαλικότητα και την αναπαραγωγική υγεία, στο δικαίωμα στη μόρφωση και την ασφάλεια.

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

«Τα δικαιώματα των γυναικών είναι ανθρώπινα δικαιώματα»
 

Αθήνα, 28 Ιουνίου 2008

ΨΗΦΙΣΜΑ
 

1.      Η Διεθνής Σοσιαλιστική Γυναικών (SIW) ιδρύθηκε το 1907. Η ίδρυση της ΣΔΓ γεννήθηκε από την ανάγκη κινητοποίησης για τον αγώνα των γυναικών στην πολιτική συμμετοχή, πιο συγκεκριμένα για το δικαίωμα ψήφου που τότε δεν είχε καμία γυναίκα.

2.      Στο πρώτο συνέδριο, οι ιδρύτριες της ΣΔΓ υιοθέτησαν ένα ψήφισμα που απαιτούσε το δικαίωμα της γυναικείας ψήφου. Στις μέρες μας, στις περισσότερες χώρες, οι γυναίκες έχουν κερδίσει το δικαίωμα της ψήφου, αλλά τότε, όσο μεγάλωνε η ΣΔΓ από μία Ευρωπαϊκή Οργάνωση σε παγκόσμια, έγινε ξεκάθαρο ότι η συμμετοχή σε πολιτικό επίπεδο ήταν μόνο ένας από τους τομείς για την επίτευξη της ισότητας και ότι χρειαζόταν πολύ περισσότερη δουλειά αν οι γυναίκες ήθελαν να έχουν ίσα δικαιώματα με τους άνδρες. Σαν αποτέλεσμα, η ΣΔΓ σταδιακά επέκτεινε τις δραστηριότητές της έτσι ώστε να ενσωματώσει περισσότερους τομείς που επηρεάζουν τις γυναίκες παγκοσμίως, από την εξάλειψη της φτώχιας έως την επαρκή περίθαλψη και μόρφωση για όλους, σ' ένα βιώσιμο περιβάλλον. Η ΣΔΓ επίσης, ένωσε τις δυνάμεις της με άλλες γυναικείες Οργανώσεις και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ώστε να έχει μεγαλύτερη επιρροή στην προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών.

3.      Το 1993, τα Ηνωμένα Έθνη είχαν το Παγκόσμιο Συνέδριό τους για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, στη Βιέννη και ανακοίνωσαν στο Πρόγραμμα Δράσης τους, ότι τα δικαιώματα των γυναικών είναι ανθρώπινα δικαιώματα. Το 1995, το 4ο Παγκόσμιο Συμβούλιο Γυναικών στο Πεκίνο υιοθέτησε Πλατφόρμα Δράσης που σχετιζόταν με όλους τους τομείς των γυναικείων δικαιωμάτων. Η συνέχιση των εργασιών και των δύο Συμβουλίων όπως και η ιδιαίτερη μνεία στον εορτασμό της επετείου των 60 χρόνων από την υιοθέτηση της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είναι το κεντρικό θέμα του 19ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της ΣΔΓ, με τίτλο «Τα Δικαιώματα των Γυναικών είναι Ανθρώπινα Δικαιώματα» και οι επί μέρους ενότητες είναι :

4. ΒΙΩΣΙΜΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει γυναίκες και άνδρες με πολλούς τρόπους, αλλά είναι οι γυναίκες που απειλούνται περισσότερο και είναι αυτές που κουβαλούν το βάρος διαχείρισης και κινδύνων. Ακόμα περισσότερο, οι γυναίκες είναι οι πρωταγωνιστές στην προστασία του περιβάλλοντος και την εξασφάλιση αποτελεσματικής χρήσης των φυσικών πόρων. Οι γυναίκες που ζουν σ' ένα ανασφαλές και ανθυγιεινές περιβάλλον ή εκείνες που δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, δεν απολαμβάνουν το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμά τους σε μία αξιοπρεπή ζωή και σ' ένα επαρκές βιοτικό επίπεδο.

5. ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Η φτώχια και η πείνα είναι ένα επείγον και κρίσιμο ζήτημα που επηρεάζει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Είναι όμως γεγονός ότι όπου υπάρχει φτώχια, οι γυναίκες και τα παιδιά είναι αυτά που πλήττονται περισσότερο. Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν έλλειψη στην πρόσβαση τροφής, επαρκής στέγασης ή υγείας, τα ανθρώπινα δικαιώματά τους όσο και αυτά των παιδιών τους παραβιάζονται κατάφορα.

6. ΙΣΟΤΗΤΑ
Η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών δεν έχει επιτευχθεί ακόμη. Οι γυναίκες συνεχίζουν να έχουν λιγότερη πρόσβαση στη λήψη αποφάσεων σε σχέση με τους άνδρες. Η εισαγωγή ενός συστήματος ποσόστωσης για τις γυναίκες στα πολιτικά κόμματα εδώ και χρόνια έχει αυξήσει τον αριθμό των εκλεγμένων γυναικών πολιτικών, αλλά μόνο το ελάχιστο ποσοστό του 18% των γυναικών σε εθνικά κοινοβούλια παγκόσμια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU), μας δείχνει ότι η ισότητα του φύλου δεν έχει ακόμη γίνει πραγματικότητα. Δίχως την ισότιμη συμμετοχή γυναικών και ανδρών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, οι γυναίκες δεν μπορούν να εκφράσουν τη δική τους άποψη σε τομείς που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή τους.

7. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ
Η παγκοσμιοποίηση, οι φυσικές καταστροφές και οι εμφύλιο πόλεμοι είναι μερικές από τις αιτίες που εξαναγκάζουν τις γυναίκες να μεταναστεύσουν και να αφήσουν τις οικογένειες και τις κοινότητές τους. Όταν οι γυναίκες φτάσουν στην περιοχή ή χώρα προορισμού, αντιμετωπίζουν διακρίσεις αλλά και το διπλό βάρος να είναι γυναίκες και μετανάστριες.

8. ΕΙΡΗΝΗ
Ο πόλεμος και οι πολεμικές συγκρούσεις έχουν ολέθρια αποτελέσματα στις ζωές των γυναικών, όπως και στην υγεία και τις εκπαιδευτικές παροχές που είναι κρίσιμες για την ανάπτυξη των γυναικών. Παρ' όλα αυτά οι γυναίκες μετά δυσκολίας συμμετέχουν στη διαδικασία επίλυσης κρίσεων και οικοδόμησης της ειρήνης, παρά το γεγονός ότι δραστηριοποιούνται σε κινήματα ειρήνης και κοινωνικού διαλόγου.

9. ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Οι γυναίκες στις περισσότερες χώρες έχουν έλλειψη σε υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, στην ενημέρωση και την ασφαλή έκτρωση. Οι επιπλοκές στη γέννα και τον τοκετό και σε επικίνδυνες εκτρώσεις παραμένουν η πρωταρχική αιτία θανάτου και ασθενειών μεταξύ γυναικών ηλικίας από 15 έως 49 χρονών παγκοσμίως. Το θέσπισμα της Ρώμης αναγνωρίζει ότι οι παραβιάσεις του αναπαραγωγικού αυτό-προσδιορισμού κατά των γυναικών είναι πολύ σοβαρό έγκλημα βάση διεθνών ανθρωπιστικών νόμων.

10. ΜΟΡΦΩΣΗ
Η μόρφωση είναι το κλειδί για την ισότητα των φύλων και ένα απαραίτητο εργαλείο των γυναικών ώστε να επιτύχουν την ολοκλήρωσή τους. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η μόρφωση είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που συνεισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη σε εθνικό επίπεδο. Επιπλέον, η μόρφωση είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να ξεπεραστούν τα παραδοσιακά στερεότυπα για το ρόλο των φύλων. Οι γυναίκες και τα κορίτσια που είναι μορφωμένα θα έχουν λιγότερα παιδιά και αυτά θα έχουν με τη σειρά τους περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν και να ευημερήσουν.

11. ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Σ' έναν κόσμο που διαρκώς και πολύ γρήγορα αλλάζει, η οικονομική και σωματική ασφάλεια για τις γυναίκες είναι σημαντικότερη από ποτέ. Η τρομοκρατία που συνδέεται με τον δογματισμό, η ξενοφοβία, η ενδοοικογενειακή βία και η λαθρεμπορία γυναικών και παιδιών είναι πραγματικός κίνδυνος. Ένας ασφαλές περιβάλλον είναι ζωτικής σημασίας για τις γυναίκες ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν τις ικανότητές τους και να ολοκληρωθούν.

      
Για όλους τους παραπάνω λόγους, η Σοσιαλιστική Διεθνής Γυναικών καλεί τις κυβερνήσεις :

13.  Να θέσουν την κλιματική αλλαγή στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας, να αναγνωρίσουν ότι ένα βιώσιμο περιβάλλον είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης και να εξασφαλίσουν ότι θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διαφυλάξουν εκείνους που απειλούνται περισσότερο από τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής,

14.  Να λάβουν άμεση και συντονισμένη δράση ώστε να επιτύχουν τους Στόχους Ανάπτυξης της Χιλιετίας για το 2015,

15.  Να εξασφαλίσουν ότι η προώθηση της ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς συνεχίζεται απρόσκοπτη ενώ ταυτόχρονα οι επικρατούσες ιδεολογίες φύλου παρακολουθούνται και εφαρμόζονται,

16.  Να ενισχύουν τις ευκαιρίες απασχόλησης και την πρόσβαση στη μόρφωση για τις μετανάστριες γυναίκες και να επικυρώνουν και να ελέγχουν όλα τα διεθνή νόμιμα όργανα που προωθούν και προστατεύουν τα δικαιώματα των μεταναστριών γυναικών,

17.  Να εξασφαλίσουν ότι σύμφωνα με το Ψήφισμα του Συμβουλίου του ΟΗΕ 1325 «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια», οι γυναίκες ενσωματώνονται πλήρως σε όλες τις προσπάθειες για διατήρηση και προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας. Είναι γι' αυτό απαραίτητο οι γυναίκες να συμπεριλαμβάνονται στην ανάλυση, τη χάραξη πολιτικών και τις διαπραγματεύσεις,

18.  Να αναπτύξουν δημόσιες πολιτικές που θα προστατεύουν την άσκηση του δικαιώματος των γυναικών στην σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και να προωθούν και να στηρίζουν συγκεκριμένη έρευνα για τις επιδράσεις φαρμακευτικών θεραπειών και ιατρικών αποφάσεων που απευθύνονται σε γυναίκες,

19.  Να προσδιορίσουν τους πόρους και να κάνουν τη μόρφωση και την εκπαίδευση προσιτή σε όλες τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των κοριτσιών σε αγροτικές περιοχές και με αναπηρίες, και να εξασφαλίσουν ότι το εκπαιδευτικό σύστημα παρέχει ισότιμη πρόσβαση για τις γυναίκες στην υψηλή τεχνική εκπαίδευση και στα πανεπιστήμια,

20.  Να εξασφαλίσουν ότι κανένα ανθρώπινο δικαίωμα δεν χρησιμοποιείται για να περιορίσει ή να αρνηθεί στη γυναίκα τα δικαιώματά της,

21.  Να βεβαιωθούν ότι η Συνθήκη του CEDAW και το Προαιρετικό Πρωτόκολλο έχουν υπογραφεί, επικυρωθεί και ευρέως δημοσιοποιηθεί –στη / στις γλώσσες που ομιλούνται σε εθνικό επίπεδο– ώστε όλες οι γυναίκες και οι γυναικείες οργανώσεις να μπορούν να κάνουν πλήρης χρήση των νόμιμων παροχών που περιέχονται στα παραπάνω κείμενα,

22.  Η Σοσιαλιστική Διεθνής Γυναικών καλεί όλες τις οργανώσεις – μέλη της :

23.  Να σχηματίσουν συμμαχίες με άλλες γυναικείες οργανώσεις και μη-κυβερνητικές οργανώσεις με σκοπό να δράσουν σαν ομάδες πίεσης ώστε να επιτύχουν τα παραπάνω αιτήματα.

24.  Να ασκήσουν πολιτική πίεση στις εθνικές κυβερνήσεις τους ώστε να ανταποκριθούν θετικά στα παραπάνω αιτήματα.

25.  Τέλος, η Διεθνής Σοσιαλιστική Γυναικών καλεί όλα τα μέλη – κόμματα της Διεθνούς Σοσιαλιστικής :

26.  Να εμψυχώσουν, όπου είναι απαραίτητο, την οικοδόμηση δικών τους γυναικείων οργανώσεων, ώστε να παρέχουν στις γυναίκες την απαραίτητη πλατφόρμα για πολιτική δράση,

27.  Να υποστηρίξουν οικονομικά τις γυναικείες οργανώσεις σεβόμενοι το δικαίωμά τους στην ανεξάρτητη πολιτική δράση,

28.  Να στηρίξουν τα αιτήματα των γυναικείων οργανώσεών τους είτε το κόμμα είναι στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση.





ΠΗΓΗ: