2011-03-04

Η ΙΣΟΤΗΤΑ ΘΕΛΕΙ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΟ ΤΗΣ - Η ΜΗΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ~ ΓΥΝΑΙΚΟΚΡΑΤΙΚΗ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΤΟΝ ΜΗΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΤΗΣ



Η ΜΗΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ~ ΓΥΝΑΙΚΟΚΡΑΤΙΚΗ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ AMAZONIKH ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΤΟΝ ΜΗΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΤΗΣ

ΤΑ ΕΒΑΛΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΝΤΑΙ TO ΧΙΟΥΜΟΡ ΟΙ ΦΕΜΙΝΙΣΤΡΙΕΣ ~ ΓΥΝΑΙΚΙΣΤΡΙΕΣ ~ ΑΜΑΖΟΝΕΣ ~ ΜΗΤΡΙΑΡΧΙΣΣΕΣ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙ' ΑΥΤΕΣ ΕΝΩ ΤΟ ΑΝΕΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΚΡΟΤΟΥΝ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ 

ΕΠΙΣΗΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΑΝΕΧΕΤΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΑΓΟΥΝ ΤΟΝ ΕΚΜΑΥΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΟΜΟΦΙΛΟΦΥΛΙΚΑ Μ.Μ.Ε.

ΕΠΙΣΗΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΑΝΕΧΕΤΑΙ ΤΟΝ ΦΟΝΟ ΤΩΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΑΓΕΝΝΗΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕΣΩ ΕΚΤΡΩΣΗΣ ~ ΑΜΒΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑΖΕΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ

ΩΣ ΠΟΤΕ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ (ΑΝ)-ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ Ή ΑΛΛΩΣ ΓΕΝΙΚΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΜΗΤΡΙΑΡΧΙΑ (;)


Diafimisi Germanos Money Back


http://www.youtube.com/watch?v=-4HJS3DFvzg



Η Γενική Γραμματεία Ισότητας καταγγέλλει διαφήμηση στο ΕΣΡ

 
Αντιγράφω σχετικό δελτίο τύπου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων:
"Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης , καταγγέλλει τη νέα διαφήμιση της εταιρίας ΓΕΡΜΑΝΟΣ ,που προβάλλεται τις τελευταίες ημέρες από όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα.

Η εν λόγω διαφήμιση ουσιαστικά απογυμνώνει τη γυναίκα από την ανθρώπινη αξία της εξισώνοντάς την με αντικείμενο και εμπόρευμα, για την προώθηση του προϊόντος που διαφημίζεται.

Οι προβαλλόμενες απόψεις παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 2 του Συντάγματος «Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας» και τις παρ. 1 και 2 του Άρθρου 25, είναι απαράδεκτες, συνιστούν και αναπαράγουν σεξιστικές στερεοτυπικές αντιλήψεις ως προς τους ρόλους, την αξία και τις ικανότητες γυναικών και ανδρών.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, με έγγραφη καταγγελία της, προσέφυγε σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και στο Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας, ζητώντας να αποσυρθεί άμεσα η συγκεκριμένη διαφήμιση. "
----------
Είναι πέρα από προφανές ότι η εν λόγω διαφήμηση σατιρίζει ακριβώς το εν λόγω σεξιστικό στερεότυπο για το οποίο "καταγγέλλεται". Όλη η δομή του διαφημιστικού σεναρίου κινείται γύρω από την πρόκληση γέλιου για την παρωχημένη συμπεριφορά του συζύγου, ο οποίος αντιλαμβάνεται εργαλειακά το ρόλο της συζύγου του.

Όλος ο λόγος που χρησιμοποιείται είναι χιουμοριστικός: η αναφορά σε αριθμό καφέδων, γευμάτων, περίεργων ταινιών (ο Έρωτας στη Ζουαζουλάνδη), δώρων γενεθλίων, εντάσσονται ξεκάθαρα σε μια κωμική στόχευση. Το αν θα γελάσει το κοινό ή όχι είναι ζήτημα της επιτυχίας ή μη του αστείου. Αλλά το γεγονός ότι δεν πρόκειται για κυριολεξία είναι μάλλον αντικειμενικό και αυταπόδεικτο.

Είναι δεδομένο ότι ο σκοπός του διαφημιστικού μηνύματος δεν είναι φυσικά η επικρότηση μιας ακραίας και καταδικαστέας αντίληψης, αλλά η διακωμώδησή της, μέσα από το κλασικό στρατήγημα της σάτιρας που είναι η απόδοση ιδιοτήτων "αντικειμένου" (ή ζώου) σε ανθρώπους. Μέσα από αυτή την ανάλυση είναι σαφέστατο ότι η Γενική Γραμματεία Ισότητας προέβη σε μια άκρως επιφανειακή ανάγνωση του εν λόγω διαφημιστικού, χωρίς να αναζητήσει το κωμικό context και την εφαρμογή συγκεκριμένων κανόνων της σάτιρας, η οποία προφανώς και αποτελεί μεταφορικό κι όχι κυριολεκτικό λόγο.


ΠΗΓΗ: